Hoe kies je de ideale hometrainer?

De aanschaf van een hometrainer kan de oplossing zijn voor een goede bewegingsroutine zonder het huis te verlaten. Naast het verbeteren van jouw lichamelijke en cardiovasculaire conditie, maakt de apparatuur een workout met een hoog energieverbruik en spierstimulatie mogelijk. In de praktijk betekent dit dat je niet alleen voor jouw gezondheid kunt zorgen, maar ook voor jouw vorm.

Wanneer je op zoek bent naar een hometrainer, kunt je talrijke modellen en merken vinden, wat het moeilijk kan maken om de ideale uitrusting voor jouw behoeften te kiezen. Om je hierbij te helpen, hebben wij in dit artikel alles samengebracht wat je moet weten om een goede hometrainer te kiezen. Kijk hier eens naar!

Een hometrainer of spinningfiets kopen?

Eerst en vooral moet je begrijpen dat zowel de hometrainer als de spinningfiets praktische toestellen zijn. Beide kunnen immers zonder problemen worden gebruikt om thuis te oefenen. Maar, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben beide verschillende doeleinden – waarmee rekening moet worden gehouden op het ogenblik van de aankoop.

De hometrainer, bijvoorbeeld, biedt een lineaire beweging zonder hellingen. In dit geval wordt de intensiteit van de oefening bepaald door de weerstand die de gebruiker tijdens de training kiest. Juist daarom is het het meest geschikte model voor beginners in de fitnesswereld of mensen met kniebeperkingen.

De spinningfiets daarentegen simuleert een meer realistische beweging, aangezien hij hellingen en een grotere weerstandsvariatie heeft. Om deze reden werd het populair in sportscholen met groepslessen, beoefend met muziek en gecoördineerd door een professional. Voor een intensievere workout biedt de spinningfiets een hogere calorieverbranding, variërend tussen 500 en 650 calorieën per uur.

Ken de types van hometrainer

Er wordt veel gesproken over de voordelen van de hometrainer, maar er is weinig bekend over de verschillende types. In het algemeen wordt de apparatuur in drie categorieën onderverdeeld: verticaal, horizontaal en vouwend.

Hoewel ze allemaal hetzelfde doel hebben, namelijk bijdragen tot de lichaamsbeweging van de gebruiker, kunnen de veranderingen in hun structuur rechtstreeks van invloed zijn op de verkregen voordelen. Hieronder vindt je de kenmerken van de verschillende types hometrainer:

Verticaal

Van de drie soorten hometrainers onderscheidt de verticale zich door een intensievere spierarbeid. Dit komt doordat de apparatuur regelmogelijkheden heeft die bewegingen buitenshuis simuleren. Daarom vraagt het een grotere inspanning van de gebruiker door de intensiteitsvariatie.

Hij is geschikt voor de overgrote meerderheid van de mensen, maar vooral voor degenen die een basisgebruik van de hometrainer nastreven, en die geen beperkingen hebben die het gebruik ervan verhinderen.

Horizontaal

Anders dan het vorige model vereist de horizontale hometrainer niet zo veel fysieke voorbereiding van de gebruiker. In feite kan het alle spieren laten werken, waardoor minder slijtage en vermoeidheid optreedt. De apparatuur is ook in staat de schokken op de gewrichten nog meer te verminderen, de spieren te helpen herstellen en de bloedsomloop te verbeteren.

Bovendien is deze hometrainer ideaal voor behendigheidsgerichte oefeningen, die de bilspieren en de buikspieren ten goede komen zonder de kolom te overbelasten. Voor mensen met bewegingsbeperkingen zijn de horizontale fietsen het beste, omdat zij de structuren beter sparen en de gevolgen voor de geledingen tot een minimum beperken.

Opvouwbare Hometrainer

Voor wie thuis een hometrainer wil hebben, maar niet over de nodige ruimte beschikt, kan dit model de oplossing zijn. Dankzij de inklapbare structuur kan de gebruiker de apparatuur na gebruik namelijk in elke ruimte opbergen, wat met de vorige modellen niet mogelijk is.

Wat de voordelen betreft, draagt de opvouwbare hometrainer ook bij tot een betere lichamelijke conditie, alsook tot de verbranding van calorieën en de versterking van de spieren.

Controleer de intensiteitsniveaus

Als je een volledige workout wilt, is het belangrijk om op de intensiteitsniveaus van de hometrainer te letten. Immers, hoe meer niveau-opties de apparatuur heeft, hoe meer kansen je heeft om jouw oefeningen te variëren.

Daarom raden wij je aan altijd een hometrainer te kiezen waarmee je tot acht intensiteitsniveaus kunt wijzigen. Op die manier bent je zeker van een completere training en alle voordelen die de apparatuur biedt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.